DAP sememangnya sebuah parti yang survivalnya bergantung kepada provokasi sentimen pengundi Cina dan eksploitasi emosi masyarakat Cina.

Naib Presiden MCA, Dato’ Sri Ti Lian Ker berkata, DAP telah berpuluh tahun menjadi lintah yang menghisap darah MCA dengan mengeksploitasi dan memprovokasi emosi masyarakat Cina yang ketakutan untuk diasimilasikan seperti apa yang berlaku di negara jiran di Indonesia, Thailand dan Filipina.

“Maka apabila MCA membuat pengorbanan dan penerimaan kompromi kaum demi bangsa Malaysia seperti pemakaian songkok sebagai pakaian seragam, penerimaan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan sebagainya, DAP telah menimbulkan kemarahan pengundi Cina terhadap MCA dan UMNO secara khasnya dan BN secara amnya.

“Adalah jelas DAP mendapat undi majoriti masyarakat Cina selama ini kerana DAP mempunyai “safe deposit” undi Cina selama ini dengan mengatakan MCA menggadaikan kepentingan orang Cina kerana terlalu ingin menjadi sebahagian daripada kerajaan,” kata Lian Ker.

“Maka Ronnie Liu yang juga orang kampung dan rakan sekolah saya di Raub cuma menzahirkan kekhuatiran penyokong tegar DAP yang mengharapkan DAP sebagai pejuang orang Cina selama ini yang “camouflage” atas politik kepelbagaian,”

Tambah beliau, hari ini apabila, undi Melayu menjadi penentu siapakah yang akan menerajui kerajaan yang bakal dipilih, DAP atas expedisi ataupun pragmatik politik sanggup mengorbankan sebahagian daripada undi Cina mereka untuk menangguk lebih banyak undi Melayu supaya dapat menjadi kerajaan akan datang.

DAP pun sanggup bersama – sama menubuhkan kerajaan bersama UMNO setelah gagal bersama dengan parti lain.

“Ini sedikit sebanyak telah membogelkan muka sebenar dan munafik DAP dan juga menyebabkan ramai pemimpin akar umbi dan penyokong DAP yang tulen dan percaya pada kecinaan DAP risau dan khuatir,” katanya.